Startsida

Om sällskapet Länkarna

Länksällskap

Kontakta oss

Aktiviteter

Åter Anhöriga

Alkoholism - en familjesjukdom

Medberoende

Sätta gränser

Möjliggörare

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

Vad är en möjliggörare?

Det är jobbigt och smärtsamt att leva med en missbrukare. Det finns många skäl varför framförallt kvinnor trots allt härdar ut. Ett av dem är barnen. Den som gör det möjligt för missbrukaren att fortsätta missbruka gör denne förstås en björntjänst. Alla som är passiva inför missbruket gör det möjligt att missbruka.

Möjliggöraren kan efter avslutad pub afton gå hem till sig och släppa problemet medan problemen börjar för missbrukaren och dennes familj när den kommer hem och skapar kaos. Här pågår spänningar 24 timmar om dygnet. Övriga familjemedlemmar tvingas stå ut med yttringarna från den missbrukande medlemmen – både fysiska och psykiska. Ofta är väntan på utbrott värst att uthärda.

Att hålla missbruket hemligt som anhörig eller vän är att möjliggöra. Att ge pengar, mat, betala räkningar, när missbrukarens pengar gått till alkohol eller andra droger är att möjliggöra.

 

Tips

Låt missbrukaren stå helt på egna ben och ta ansvar för allt den gör eller inte gör. Vi talar om en vuxen människa och inte om ett barn. Låt missbrukaren ta konsekvenserna av sitt eget handlande såsom alla vuxna gör.

Den som vill hjälpa en missbrukare måste skaffa sig kunskap.