Startsida

Om sällskapet Länkarna

Länksällskap

Kontakta oss

Aktiviteter

Åter Anhöriga

Alkoholism - en familjesjukdom

Medberoende

Sätta gränser

Möjliggörare

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

Att sätta gränser

Många gånger så innebär ett liv tillsammans med en missbrukare att man under en lång tid sakta flyttar sina gränser. Ofta kanske detta sker så gradvis att man inte märker att det händer förrän det har gått väldigt långt.

Att återigen börja sätta sina egna gränser och åter börja lyssna till sina egna värderingar är smärtsamt. Oavsett vad den som har ett drogproblem väljer att göra så har du alltid valet att gå din egen väg. Dock ska man vara väldigt medveten om att det är lättare att säga detta än att leva efter det. Men trots detta så är det så att om du är villig att se dom så finns det alltid möjligheter även om dom medför vissa konsekvenser.

Ibland blir man som anhörig anklagad för att vara kontrollerande när man i själva verket bara sätter en gräns. Det är en sak att försöka kontrollera en människas beteende för att man själv skall må bra. En helt annan är att låta någon ta konsekvenserna av sitt handlande. Du kan inte hindra den missbrukande (i alla fall inte med någon större framgång) från att dricka. Men du kan ställa villkor.